nedeľa 5. januára 2014

Pýtate sa čím kŕmiť svojho psíka?



Krmivá živočíšneho pôvodu

Mäso je pre psov najprirodzenejšou a najstráviteľnejšou potravou. Mäso možno psíkom podávať aj surové, varením stráca časť svojej výživnej hodnoty, no nemalo by byť jedinou zložkou stravy. Mäso z núteného výseku je vždy nutné tepelne upraviť z dôvodu nebezpečia parazitárnych chorôb. Mäso má veľmi nízky obsah vápnika, a vyznačuje sa nepriaznivým pomerom vápnika a fosforu, preto ak je pes kŕmený len mäsom bez vhodných doplnkov, vyvstáva veľmi závažný problém nedostatočnej mineralizácie kostí. Mäso je dobrým zdrojom kvalitných bielkovín, tukov, železa a niektorých vitamínov skupiny B. Ak je teda riadne doplňované zdrojmi vápnika, jódu a vitamínov A a D, radí sa medzi veľmi dobré súčasti krmiva.

Vnútornosti sú síce pre psa vhodným krmivom, ale je nutné ich podávať opatrne, pretože obsahujú viacej kolagénu, fosforu, a tiež ťažkých kovov. Z vnútorností je vhodné napríklad srdce, ktoré má priaznivé zloženie bielkovín, ale obsahuje tiež viac tuku, dobré sú aj obličky či mozog, hovädzie predžalúdky, vemená, žalúdky a maternice. Črevá a pľúca sa do krmiva dodávajú hlavne pre zasýtenie, pretože sami o sebe nemajú veľkú výživnú hodnotu. Slezina môže spôsobiť psovi hnačku, preto je nutné podávať ju veľmi uvážlivo. Výborným krmivom je pečeň, ktorá obsahuje mnoho kvalitných bielkovín, glykogénu a vitamínov. Do jedálnička psa sa však nedoporučuje zaradzovať ju pravidelne alebo príliš často, pretože môže obsahovať zostatky liečiv, chemikálií alebo ťažkých kovov.

Chrupavky obsahujú mnoho potrebných minerálnych látok, sú zdrojom chondroprotektív, na druhej strane sú však dosť ťažko stráviteľné.

Kosti sú dobrým zdrojom minerálnych látok, obzvlášť potom vápnika a fosforu. Je vhodné ich podávať psovi mimo kŕmenia, okrem živín mu poskytnú tiež zábavu. Prednosť je treba dávať mäkkým, väčším kostiam z mladých zvierat, kosti z králikov a hydiny sú príliš tvrdé a lámavé, a ich úlomky sú pre psa nebezpečné. Príliš veľký príjem kostí však môže vášmu psíkovi spôsobiť zápchu. Odpad z hydiny, ako napríklad hlavy alebo beháky, je nutné pred podávaním tepelne upraviť.

Bravčové mäso a odpady možno podávať len obmedzene, obsahujú totiž vysoký podiel tuku.

Rybie mäso je ľahko stráviteľné, je výborným zdrojom esenciálnych aminokyselín, vitamínov a dôležitých mikroelementov. Ryby je nutné podávať až po tepelnej úprave a je nutné ich zbaviť dlhých, ostrých kostí. Silne solené, údené či marinované ryby však rozhodne nie sú vhodné.

Mlieko podávame len psom, ktoré ho dobre znášajú. Niektorým psom chýbajú enzýmy, potrebné k tráveniu mlieka, a to môže následne vyvolať hnačku. Pokiaľ však mlieko vášmu psíkovi nevyvoláva žiadne ťažkosti, niet dôvodu, prečo mu ho nepodávať. Mlieko sa podáva čerstvé alebo kyslé, skysnuté mlieko môže vyvolať tráviace poruchy. Mlieko je výborné predovšetkým pre výživu dojacej feny a šteniat. Dobrým zdrojom minerálnych látok, vitamínov a bielkovín je tvaroh, ktorý možno považovať za veľmi kvalitné krmivo, a rozhodne by nemal chýbať v jedálničku šteniat. Veľmi priaznivo tiež pôsobí na kvalitu srsti. Pre svoj obsah mliečnych baktérií je tiež výborným krmivom jogurt. Možno ho použiť po hnačkových ochoreniach alebo po podaní antibiotík, kedy je potrebné upraviť mikroflóru čriev. Veľké množstvo bielkovín, tukov a minerálov obsahujú aj syry.

Vajcia sú tiež výdatnou potravou, mali by však byť podávané tepelne upravené, aj keď zatiaľ nebolo preukázané, že v surovom stave by mohli psovi spôsobiť zdravotné ťažkosti. Bielok surových vajec však obsahuje zložku avidín, ktorá znemožňuje psom využívať biotín, preto sa nedoporučuje skrmovať väčšie množstvo bielkov. Po tepelnej úprave však účinok avidínu mizne. Vajcia sú zdrojom železa, bielkovín a vitamínov B, A a D. Niektoré psy ochotne prijímajú aj škrupinu vajca bez úpravy, ktorá je dobrým zdrojom vápnika.

Kvasnice sú veľkým zdrojom vitamínov skupiny B. 

Tuky
, ako zdroj energie, je vhodné pridávať len psom s nedostatočnou hmotnosťou alebo psom s vysokou záťažou.

Ovsené vločky a obilný šrot je nutné pred podaním spariť, aby boli lepšie stráviteľné. Tieto prísady priaznivo ovplyvňujú konzistenciu výkalov, a takto znižujú riziká hnačky alebo zápchy.

Ryža a cestoviny sa podávajú vždy varené, v surovom stave sú pre psa nestráviteľné. Nie je vhodné ich však podávať obéznym psom.

Zemiaky sa pred podaním musia zbaviť všetkých nečistôt, staré zemiaky je nutné ošúpať. Všetky zemiaky sa musia rozkrájať, aby si organizmus psa, ktorý nie je uspôsobený ku tráveniu rastlín, zobral čo najviac živín a podávajú sa psovi uvarené.

Krúpy a strukoviny sa pred varením musia nechať 8 až 10 hodín namočené v studenej vode, aby napučali. Strukoviny obsahujú značné množstvo rastlinných bielkovín, väčšina psov ich však odmieta, pretože sú pre nich ťažko stráviteľné a môžu vyvolať tráviace poruchy a nadúvanie.

Zelenina sa pridáva do chladnúceho krmiva v surovom stave, dobre očistená a nastrúhaná alebo rozkrájaná. Je dôležitou sýtiacou zložkou a strave dodáva dôležité vitamíny. V lete podávame šalát, mrkvu, žihľavu, kapustu, kaleráb, karfiol, červenú repu, púpavové listy; v zime mrkvu, ktorá má najlepšie dietetické vlastnosti a je teda obzvlášť dobrá pre psov s tráviacimi problémami, ružičkový kel, zeler, poprípade sušenú zeleninovú zmes.  Zelenina, obzvlášť zelená listová, by mala byť rozhodne súčasťou zdravej výživy psa. Psy potrebujú zeleninu, pretože obsahuje mnoho dôležitých zdraviu prospešných živín. Vlákninu pes získava zo surovej zeleniny, ktorá obsahuje rozpustnú a nerozpustnú vlákninu. Obsahuje ťažko získateľnú omega-3 esenciálnu mastnú kyselinu, mnoho pre psa potrebných vitamínov, mnoho enzýmov a rozličných antioxidantov a fytochemikálii. Vhodnými sú šalát, mrkva, cukina, brokolica, špenát, zeler, paprika, klíčky...
Brokolica je jednou z najvýživnejších potravín. Je bohatým zdrojom vitamínu C, beta-karoténu, kyseliny listovej, vápnika a vlákniny. Je tiež dobrým zdrojom chrómu. Brokolica má významný protirakovinový účinok. 
Špenát obsahuje dvakrát viac železa ako ostatná zelenina. Podobne ako iná zelenina, obsahuje chlorofyl a karotén, čím sa stáva bohatým zdrojom antioxidantov. Okrem beta-karoténu, špenát dodáva aj dva ďalšie karotény, luteín a zeaxantín. Tiež je zdrojom vlákniny, vápnika, draslíka a vitamínov A, B6 a K.
Zeler je bohatý na vápnik, draslík, fosfor, sodík a železo a tiež vitamínov A, B, C. Fytochemikália 3-n-butyl phthalide je jednou zo zložiek, ktoré dávajú zeleru charakteristickú vôňu a chuť, a je obzvlášť účinná proti rakovine (významne znižovala rozsah tumorov u laboratórnych zvierat) Taktiež znižuje nervozitu a používa sa na neutralizovanie kyselín.
Mrkva je kráľom zeleniny. Je najbohatším zdrojom pro-vitamínov A, karoténov, spomedzi všetkých bežne konzumovaných zelenín. Ale na rozdiel od vitamínu A, beta-karotén a ďalšie karotény v mrkve nepôsobia toxicky. Beta-karotén je taktiež silným antioxidantom. Mrkva tiež obsahuje vitamíny B, C D, E, K, riboflavín, niacín, vápnik, draslík, fosfor, sodík a železo. Mrkva vyživuje očné nervy a významne zlepšuje zrak.
Paprika je výborným zdrojom mnohých podstatných živín. Červená paprika má trikrát viac vitamínu C ako citrusy. Okrem toho červené papriky sú veľmi dobrým zdrojom beta-karoténu a poskytujú vhodné množstvo vlákniny a vitamínu B6. Pretože paprika stimuluje cirkuláciu a zlepšuje krvný tok je považovaná za vhodné jedlo pri poruchách cirkulácie a ako prostriedok pre podporu trávenia. Červené papriky sú jednou z niekoľkých potravín, ktoré obsahujú lykopén (červené rastlinné farbivo – najsilnejší antioxidant) fytochemikáliu, ktoré môžé pomôcť ako prevencia pred rozličnými formami rakoviny.
Cesnak má antibakteriálne vlastnosti. Tieto brzdia rast baktérií a plesní. Cesnak pomáha stabilizovať krvný tlak a podporuje imunitný systém. Veľký úspech má kvôli cenným zlúčeninám síry. Cesnak je zdraviu prospešný a pôsobí ako prevencia proti chorobám. Je bohatý na draslík, zinok, vitamín A a C a selén. Taktiež obsahuje vápnik, magnézium, meď, vitamín B1 a železo. Niektoré zdroje však uvádzajú cesnak ako nevhodný pre psov.
Obilninové prílohy - ovos, ryža, jačmeň, raž, proso,+amarant, pšeničné klíčky, kukuričná múka. Obsahujú minerály a vlákninu. Niektoré psy môžu vykazovať znaky intolerancie až alergie na obilniny. Preajvujú sa dávením, hnačkou. V takom prípade ich nepodávame vôbec.

Je treba sa vyhnúť surovým zemiakom, avokádu a cibuli.


Ovocie - najväčší podiel ovocia tvorí voda. Hlavnou živinou ovocia sú rozpustné sacharidy, teda jednoduché cukry. Je to energetické jedlo. Ovocie obsahuje mnoho vlákniny. Taktiež obsahuje vitamíny, enzýmy, antioxidanty, minerálne látky, malé množstvo bielkovín a tukov. V surovom ovocí sú najviac prítomné vitamín A ako karotén a vitamín C. To robí ovocie cenným jedlom pre psa. Enzýmy prítomné v surovom ovocí sú taktiež dôležitou súčasťou potravy psa, obzvlášť v staršom veku kedy sa začínajú objavovať degeneratívne choroby.
Je nutné aby psy jedli ovocie? Nie. Všetky živiny prítomné v ovocí môžu byť získané z iných zdrojov. Avšak pridávaním ovocia do potravy zaistíme širokú škálu zdravých potravín. Tým máme väčšiu šancu poskytovať vyváženú stravu čím zvyšujeme dĺžku života a podporujeme imunitný systém. Pes môže jesť všetky druhy ovocia (okrem avokáda), avšak tropické ovocie je obzvlášť cenné, pretože obsahuje mnoho antioxidantov. Vedci zistili, že enzými a antioxidanty prítomné v ovocí (mnohé ešte neboli identifikované) chránia pokožku a telo pred degeneráciou a chorobami spojenými so stárnutím.

Podávame: jablká, hrušky, banány, hrozno (pozor na otravu pesticídmi, ak bolo ovocie chemicky ošetrené; niektoré zdroje uvádzajú hrozno ako nevhodné pre psov), kiwi, grapefruit, pomaranč...
Jablká sú bohaté na karotén a pektín. Pektín je významným časťou vlákniny, ktorý má mnoho prospešných účinkov- môže zlepšiť črevnú pohyblivosť, pretože vytláča odpad zo zažívacieho traktu. Pektín tiež viaže a eliminuje toxíny z čreva. Jablká sú bohatým zdrojom beta-karoténu a vitamínu C, ako aj niekoľkých vitamínov skupiny B, najmä vitamínu B6, kyselinu listovú a mnoho draslíka.
Hrušky sú výborným zdrojom vo vode rozpustnej vlákniny, taktiež obsahujú pektín, ktorý pomáha posilňovať črevá. Čerstvé hrušky obsahujú draslík, ktorý je nevyhnutný pre udržovanie srdca, svalového sťahovania, nervového prenosu a metabolizmus sacharidov. Hrušky tiež obsahujú vitamín C.
Grapefruit je výborným zdrojom flavonoidov, vo vode rozpustnej vlákniny, draslíka, vitamínu C a kyseliny listovej. Štúdie ukázali, že grapefruit podobne ako ďalšie citrusové ovocie má protirakovinové účinky ako u ľudí, tak aj u zvierat. Pektín v grapefruite znižuje hladinu cholesteru podobne ako ďalšie ovocné pektíny. Celé ovocie obsahuje viac pektínu než džús. Nedávno sa zistilo, že grapefruit normalizuje úroveň hematokritu. Grapefuit tiež ničí plesňové ochorenia a zabíja mnoho rozličných typov parazitov a napomáha telu pri tvorbe prospešných baktérií. Biologicky aktívne prírodna látka objavená v semenách zabíja salmonelu, e-coli, kvasinky, herpes, vírus chrípky, parazity, plesne spôsobujúce hnačku a používa sa v antibiotikách v prípravkoch proti plesni. 
Pomaranč je výborným zdrojom vitamínu C. Jeden pomaranč obsahuje množstvo kyseliny listovej, draslík, a vitamín B1 (tiamín) a tiež nejaké množstvo vápnika a magnézia. Rovnako dôležitou výživovou hodnotou pomaranču je jeho zásoba flavonoidov, čím pomaranč pomáha posilňovať imunitný systém, podporuje spojivové tkanivo a podporuje zdravie celkovo. Pomaranč chráni proti vzniku rakoviny a ničí vírusové infekcie. 


Potraviny nevhodné pre psíkov 

Kakao - všetky krmivá, obsahujúce kakao sú pre psov toxické, a vo väčších dávkach môžu spôsobiť aj smrť psíka.

Korenené a solené potraviny podávané príliš často, môžu spôsobiť tráviace problémy psa, ochorenia pečene a obličiek, zápaly análnych vačkov alebo zhoršenie kvality srsti.

Strukoviny, čerstvý chlieb, kapusta, kaleráby a karfiol by mali byť do kŕmnej dávky zaradzované len v malých dávkach, pretože nadúvajú.


Viac informácií o správnych metódach kŕmenia vášho psíka nájdete na 
http://mambigla.blogspot.sk/2013/12/ako-cim-krmit-psika.html

zdroj: http://korbova.webnode.sk/potraviny-vhodne-pre-psov/krmiva-zivocisneho-povodu/

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Moje obľúbené stránky